Vragen? Bel 033 245 30 54 of mail wijnand@wijnandvanessen.nl

Bromfietsverzekering – Scooter verzekering

Wil je de weg op met een bromfiets of scooter dan geldt daarvoor een verplichte verzekering. Met als bij de autoverzekering of motorverzekering is het verplicht voor iedereen die op een bromfiets rijdt zich te verzekeren tegen schade die u bij anderen veroorzaakt - de wettelijke aansprakelijkheid oftewel WA. Wijnand van Essen zoekt voor u de meest voordelige en goedkoopste bromfietsverzekering. Maar bij diefstal of schade heeft u aan een WA-verzekering niet voldoende, daarvoor moet u gaan nadenken over aanvullende verzekeringen en dekkingen. Onder andere afhankelijk van hoe oud uw bromfiets of scooter is gelden daarvoor andere tarieven. Zo geldt in sommige gevallen dat u korting krijgt als het een hele nieuwe bromfiets is. Ook de leeftijd van de bestuurder speelt mee in de keuze van de verzekeringen. Niet alle maatschappijen accepteren bestuurder onder de 25 jaar en al helemaal niet als het gaat om schade.
Allemaal zaken om goed over na te denken bij het afsluiten van een bromfiets of scooter verzekering, hierbij help Wijnand van Essen u graag.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Waar geldt de verzekering?
Deze verzekering geldt standaard in heel Europa en landen die staan vermeld op de groene kaart. De partij die schade lijdt, kan rechtstreeks bij je verzekeraar aankloppen voor de schade.

Hoeveel premie betaal je?
De premie is onder andere afhankelijk van:

  • het soort motorrijtuig;
  • het aantal kilometers dat je per jaar aflegt;
  • het soort gebruik;
  • de oorspronkelijke cataloguswaarde;
  • de regio waarin je woont; 
  • het gewicht van de auto;
  • de cilinderinhoud van motoren.
  • je leeftijd

Wat is nog meer gedekt?
Veroorzaak je schade aan een derde met een aanhangwagen of caravan? Dan ben je hiervoor ook verzekerd op de WA-verzekering van de auto als hij eraan gekoppeld is. Datzelfde geldt voor schade die ontstaat door afvallende lading.

Verzekeringsplaatje of kenteken?
Bijna alle gemotoriseerde voertuigen moeten geregistreerd zijn. Meestal gaat dit via de uitgifte van een kenteken. De RDW verzorgt de centrale registratie hiervan. Natuurlijk moet je daarnaast zelf je verzekering regelen. Als je motorrijtuig geen kenteken heeft, dan moet het voorzien zijn van een verzekeringsplaatje. Deze ontvang je via de verzekeraar, net als je verzekeringsbewijs. Het verzekeringsplaatje geldt alleen voor invalidenvoertuigen en de Segway.

Let op

  • Laat je iemand anders met toestemming in jouw auto rijden en veroorzaakt deze bestuurder schade aan een derde? Dan is je WA-verzekering ook geldig. Dan geldt wel:
    • de bestuurder heeft een geldig rijbewijs, 
    • de rijbevoegdheid van de bestuurder is niet ontzegd.
  • De uitsluitingen gelden alleen voor jou als verzekerde en niet voor de partij die schade heeft. Met andere woorden: de verzekeraar vergoedt de schade aan de benadeelde en haalt die vervolgens bij jou terug. Dit geldt bijvoorbeeld bij wanbetaling en rijden onder invloed van alcohol of drugs.
  •  Als je schadevrije jaren opbouwt, dan leidt dit tot no-claimkorting. Dit bouw je op via een bonus-malusstelsel. Bij personenauto’s kan dat oplopen tot wel tachtig procent.
  • Ga je naar een nieuwe verzekeraar? Dan houdt deze rekening met schadevrije jaren die je in het verleden hebt opgebouwd. Die worden geregistreerd in een elektronische databank, Roy data. De meeste verzekeraars hanteren de regel dat die registratie niet ouder mag zijn dan één jaar. Maar verzekeraars mogen dat zelf bepalen.
  • De minimum dekking is wettelijk voorgeschreven. Maar er bestaan wel verschillen in zowel voorwaarden als premiehoogte. Het is daarom goed verschillende aanbiedingen met elkaar te vergelijken.

Verplicht

Deze verzekering valt onder de verplichte aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen, of WA-verzekering, en vergoedt schade die je met jouw auto of een ander motorrijtuig aan anderen veroorzaakt. Als eigenaar van een motorrijtuig ben je wettelijk verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit ben je verplicht volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam). Deze wet regelt ook aan welke minimumeisen de verzekering moet voldoen. De wettelijke definitie van motorrijtuig is alle voertuigen die met mechanische of elektrische kracht worden voortbewogen. Dit zijn dus niet alleen auto's en motoren, maar bijvoorbeeld ook bromfietsen en brommobiels.

PRODUCTWIJZER VAN HET VERBOND VAN VERZEKERAARS

Het Verbond van Verzekeraars heeft voor alle verzekeringen productwijzers gemaakt. In de productwijzers staat algemene informatie over de verzekeringen. Wilt u een verzekering afsluiten? Dan is de productwijzer een handig hulpmiddel. Met de productwijzers ziet u meteen wat de verzekering u biedt. Ook kunt u bekijken of u de verzekering echt nodig hebt.

Raadpleeg hier de productwijzer motorruituigenverzekering.